Lømmelgård Folkeblad
Onsdag 25. oktoberUafhængig af virkelighedenPris: 4 gulddukater

KØBENHAVNSK PAR FØDER JYSK BARN

Lars og Cecilie, et sundt og raskt og heltigennem københavnsk par, er endnu ikke kommet sig over den forfærdelige nyhed, de fik i sidste uge, da lægerne på Rigshospitalets børneafdeling gav dem den knusende besked: "Jeres barn er jyde."

Udadtil virker Lars og Cecilies dreng, den 4 år gamle Klaus, som et helt normalt barn. Men månedlange undersøgelser på Rigshospitalet efterlader ingen tvivl om at han er uhelbredeligt jysk.

Anonymiseret foto af Klaus

Klaus

"Selvom vi længe vidste, at der var noget galt med Klaus, så var den endelige dom alligevel et hårdt slag," fortæller Cecilie. "Det er svært at fatte, at han er fuldstændig jysk, og at han vil være det resten af livet."

Også lægerne er forbløffede og forfærdede: "Vi har testet begge forældre, og de besidder absolut ingen anlæg for jyskhed," udtaler Overlæge Arne Krogstrup fra Rigshospitalets børneafdeling. "Indtil videre håber vi, at det er et enkeltstående fænomen. Men vi vil indtrængende opfordre andre forældre til at henvende sig, hvis de mistænker deres børn for at være jyder. Det er særdeles vigtigt at få klarlagt, om dette er et omsiggribende fænomen."

Som spæd udviste Klaus ingen klare tegn på, at han var jysk. Først omkring 3-års alderen begyndte han at opføre sig underligt, og vakte forældrenes bekymring.

Lars fortæller: "Første gang vi blev urolige var en dag da jeg sad og kiggede i billedbog sammen med Klaus. Der var en lille gris, der havde gemt sig, og så spurgte jeg Klaus: 'Hvor er den lille grisebasse henne?' Han pegede på grisen og sagde: 'Dær er æ swin.'"

"Så grinte jeg og sagde: 'Det hedder altså svinet, ikke æ swin.' Og så stirrede han bare på mig, med en vrede der var helt unaturlig for en lille dreng, som om jeg havde sagt noget fuldstændig blasfemisk, og han sagde med sammenbidte tænder: 'Æ swin! Det bløwwer do nød te å husk, fatter!' Jeg blev faktisk ret bange for ham."

Til at begynde med håbede Lars og Cecilie, at Klaus' mærkværdige adfærd bare var noget, der gik over med tiden. "Men det blev værre. Det blev meget værre," siger Cecilie med smerte i stemmen.

"Han begyndte at æde enorme mængder mad. Især havregrød. Og han krævede, at vi altid spiser op. Hvis vi levner lidt ved aftensmaden, siger han straks: 'Ka I så fo de' nier! Ska den goe ma bår gå te spill?'"

"Og det er umuligt at diskutere med ham," fortsætter Lars. "Han er helt unaturligt stædig. Hvis han ikke får sin vilje, truer han med at melde os for incest og børnemishandling. 'Spis jeres ma, eller a kommer på børnehjem!' siger han."

Efterhånden som tiden gik, og Klaus' adfærd blev værre, måtte Lars og Cecilie indse, at der var noget helt alvorligt galt. "Vi blev for alvor bange for at han var jysk, da vi var i Zoologisk Have for første gang," fortæller Cecilie. "Det virkede slet ikke som om han syntes, at dyrene var sjove eller spændende. Han var mest interesseret i hvor mange æg, pingvinerne gav, og hvad kiloprisen på kamelerne var. Girafferne var han især interesseret i. 'Der ka dæleme bløwe mange nakkekoteletter a dem,' sagde han. Vi prøvede at forklare ham, at det var meningen, at man bare skulle kigge på dyrene - ikke købe dem eller spise dem. Men det kunne han overhovedet ikke forstå. Og så sagde han: 'Waffor holler de dyrskue når en it ka køwe æ kreaturer? De' er dælme da tovligt.' Så kørte vi direkte på hospitalet med ham."

Klaus var indlagt i næsten et halvt år, mens børneafdelingens læger forsøgte at stille en sikker diagnose. "Selvom forældrene med rette følte, at deres barn led af jyskhed, så er det en anden sag at stille en klinisk diagnose," udtaler Overlæge Arne Krogstrup. "Klaus måtte igennem mange systematiske undersøgelser, før vi var sikre."

Arne Krogstrup observerede bl.a. at Klaus var ganske fascineret af Pia Kjærsgaard. "For det meste ville han helst se børne-tv, som ethvert normalt barn. Men vi opdagede, at når der var nyheder på TV, og der var indslag med Pia Kjærgsaard, satte han sig lige foran fjernsynet og lyttede til hende og nikkede roligt. Han var ofte fuldstændig opslugt. Hvis vi prøvede at fortælle ham, at Pia Kjærgsgaard ikke er en sød dame, så stirrede han uforstående på os og rystede langsomt på hovedet."

Lægerne blev dog først sikre på, at Klaus var jysk, da de undersøgte hans humoristiske sans. "Til vores store forfærdelse manglede den fuldstændig. Vi prøvede at få ham interesseret i f.eks. South Park og Casper & Mandril-aftalen. Men han fattede det ikke, og syntes det var dybt åndssvagt. Derimod brølede han af grin og rullede rundt på gulvet af latterkramper hvis han så Finn'sk Fjernsyn. Så var vi desværre temmelig sikre på, at han måtte være jysk."

Klaus har nu været udskrevet i en uge, og Lars og Cecilie er i gang med den vanskelige proces at lære hvordan man lever med et jysk barn. "Det er meget svært at vide, hvordan man skal gøre, når man ikke selv har haft med jyder at gøre," sukker Cecilie. "F.eks. nægter Klaus at gå i andet tøj end Jack&Jones eller Helly Hansen. I går prøvede vi at give ham noget pænt Benetton-børnetøj på, men han skreg som besat, som om vi prøvede at slå ham ihjel. Jeg har aldrig hørt noget barn skrige sådan. Vores jyske underbo kom farende op til os, og spurgte hvad i alverden vi lavede. Og da hun så tøjet, var det lige før hun også skreg, og hun sagde: 'Dette tøj må aldrig berøre dette barns krop. Hører I?'"

"Vi forsøger at gøre det så godt som muligt, og at holde af ham. Selvom det er svært, så er han trods alt vores barn. Og selvom han nok aldrig bliver rask, så håber vi, at han alligevel få en nogenlunde normal tilværelse. Vi håber, at hvis han bare kan gennemføre folkeskolen, så kan han blive politimand, og være sammen med sine egne. Det vil nok være det bedste for ham."

(Lars, Cecilie og Klaus er opdigtede navne)

NYRUP SIGER FUCK OG TA'R PÅ CRUISE

I går morges forsvandt statsministeren efter at have udsendt følgende pressemeddelelse: "Fuck jer og jeres lort. Jeg triller en tur på kværnen. Jeg er måske tilbage om et par måneder."

Poul Nyrup Rasmussen var ikke til at opspore efter udsendelsen af pressemeddelelsen. Ministersekretæren vidste ikke andet, end at statsministeren uden nærmere forklaring forlod Christiansborg, satte sig på sin Harley, og drønede ned ad gaden.

"Jeg frygtede at noget sådant ville ske," udtaler Nyrup Rasmussens ministersekretær. "Statsministeren har på det seneste været noget i tvivl om han bør fortsætte sin politiske gerning, eller leve det frie liv på landevejene."

Politiske eksperter mener, at statsministeren er skredet i skuffelse over den vanskelige politiske situation efter Euro-afstemningen og de problemfyldte forhandlinger i forbindelse med Nice-traktaten.

Foto af Nyrup Rasmussen på motorcykel

Statsministeren på sin kværn

Henad aften lykkedes det pressen at finde statsministeren i Rødby, hvor han ventede på færgen til Puttgarten. I første omgang bad han pressen om at pisse af, og truede med røvfuld, men han lod sig dog overtale til at svare på nogle få spørgsmål, på betingelse af at pressen snarest muligt skred ad helvede til.

Statsministeren bekræftede, at den EU-politiske situation havde foranlediget ham til at tage på cruise: "Jeg vil fandeme ikke længere høre alt det brok om at Nice-traktaten bliver noget lort. Hvad fanden skal jeg stille op med den skide traktat, når folk ikke gider noget med Europa? Euro-afstemningen var bare nederen, mand. Jeg har fandeme slidt røven i laser for det her fucking land, og så får jeg bare en enorm spand lort i hovedet, mand. Så hvis samfundet ikke gider at tage mig alvorligt, kan jeg sgu heller ikke tage samfundet alvorligt. Så nu smutter jeg altså."

Statsministeren har foreløbig ikke fastlagt en detaljeret rejseplan: "Jeg ved sgu ikke hvor jeg tager hen. Men jeg kneppede en kælling i Amsterdam sidste sommer, og hun var totalt vild med mig. Så hende skal jeg lige sige hej til igen, og så tager jeg nok til USA."

Derefter ønskede statsministeren ikke at tale mere med pressen. Men i København gav statsministerfrue Lone Dybkjær et interview, tydeligt vred over at blive efterladt hjemme med kort varsel.

"Han er tilbage om en uge," forsikrede Lone Dybkjær. "Det er sgu det samme pis med ham hver eneste gang han har lidt et politisk nederlag. Så ævler han løs om det store cruise gennem Europa og USA og om at han vil finde sig selv på Route 66 og sådan noget lort. Det gjorde han efter Rushdie-sagen og efterløns-sagen og Østrig-sagen. Hver gang er han hoppet på kværnen og har sagt at han er væk i flere måneder. Men han tager bare til Amsterdam og kommer hjem efter en uge når han har brugt alle pengene på druk og tjald og ludere. Og han har sgu aldrig 'fundet sig selv' på de ture, men har bare fået et par nye tatoveringer og nye kønssygdomme."

Folketingets partier mener også, at statsministeren er for langt ude. Oppositionen har fremlagt forslag til at statsministeren skal have en røvfuld, at han skal tage sig sammen, og at han skal behandle sin kvinde ordentligt. Kristeligt Folkeparti bakker dog ikke op omkring røvfulden, og foreslår i stedet en endefuld.

NEDSMELTNING I UGEPRESSEN

Dronning Ingrids død og skilsmissen mellem Bent Burg og Mimi Jakobsen har forårsaget kraftig overbelastning af ugebladene. Flere redaktioner er smeltet, og situationen er fortsat kritisk. I går smeltede redaktionen på Kig Ind og Se & Hør med kort tids mellemrum, og Civilforsvaret arbejder på højtryk med at forhindre en nedsmeltning i Billedbladet. Området omkring Billedbladet er evakueret, idet en ukontrolleret nedsmeltning kan forårsage dybe huller i jordskorpen og skade omkringstående bygninger.

Pressenævnet anbefaler, at samtlige ugebladsredaktioner lukkes midlertidigt, indtil normale nyhedssituationer genindtræder, og pressenævnet opfordrer kendte personer til foreløbig at undlade at dø eller indgå skilsmisse.